Capaciteitsrarief nu ook beschikbaar in Home Assistant (alleen voor België)

Vanaf 1 januari 2023 wordt een deel van de nettarieven niet meer berekend op basis van ‘hoeveel’, maar wel op basis van ‘hoeveel tegelijk’. Die berekening gebeurt aan de hand van enkele nieuwe tariefelementen, zoals de kwartierpiek en de (gemiddelde) maandpiek. Het capaciteitstarief berekent een deel van de nettarieven voortaan op basis van het gemiddelde van de hoogste maandelijkse kwartierpieken, gemeten door de digitale meter. In dit artikel wordt hier meer over uitgelegd.

Het capaciteitstarief geldt op dit moment alleen nog voor Vlaanderen. Brussel en Wallonië volgen later.

Sinds de laatste updates van Home Assistant kan het capaciteitstarief ook zichtbaar worden gemaakt. Dit kan met de sensor “sensor.dsmr_consumption_quarter_hour_peak_electricity_average_delivered”. Deze sensor is enkel beschikbaar via de DSMR integratie (mqtt) en niet via telnet.

Wat moet ik doen om het piekverbruik per kwartier zichtbaar te maken?

 • update de firmware van de Slimme Meter Wifi Gateway naar de laatste versie (op dit moment 2023022802) via het firmware menu van de gateway. Hiervoor heb je een Slimme Meter WiFi gateway nodig.koppel de gateway via mqtt. Gebruik deze instructie
 • de sensor voor piekverbruik van het laatste kwartier staat standaard disabled, Enable de sensor als volgt:

Ga naar in Home Assistant naar Settings -> Devices & Services -> Entities. Clear eventueel het filter (rechts boven) om alle entiteiten zichtbaar te maken:

Enable vervolgens de sensor en klik op Update.

Een herstart van Home Assistant is soms vereist. Hierna wordt de sensor beschikbaar en kan deze via de bijvoorbeeld de apexcard-chart plugin worden getoond.

Code:

type: custom:apexcharts-card
graph_span: 24h
span:
 start: day
header:
 show: true
 title: Piektarief per kwartier vandaag
apex_config:
 yaxis:
  - id: first
   forceNiceScale: true
   decimalsInFloat: 0
   opposite: false
   name: Piekverbruik
series:
 - entity: sensor.dsmr_consumption_quarter_hour_peak_electricity_average_delivered
  unit: W
  type: column
  name: piekverbruik per kwartier
  color: '#0099CC'
  group_by:
   duration: 15m
   func: max
  show:
   datalabels: false
   extremas: false
11 thoughts on “Capaciteitsrarief nu ook beschikbaar in Home Assistant (Alleen voor België)”
 1. Bedankt voor de instructies!

  Opmerking: het capaciteitstarief is enkel ingevoerd in Vlaanderen en niet in Brussel en Wallonië!

 2. Hi Roel,

  Suggestie: “Unit” moet natuurlijk “kW” zijn en best ook de “decimalsInFloat” op 2 zetten.

  Lieven

 3. Hi Roel,

  Ik krijg de nieuwe sensor maar niet te zien in HA, al verschillende keren alles herstart MQTT-HA maar komt er niet bij, ik zie deze wel in de MQTT-explorer.

 4. Alles gedaan zoals omschreven, maar de sensor geeft altijd 0 aan als ik hem oproep en als ik de grafiek maak komt er daar ook geen data in.
  Als ik op de website ga van de energiebeheerder (fluvius) zie ik wel mijn piekverbruik (maar dan enkel op maandbasis en enkel historisch).

  Enig idee aan wat dit kan liggen?
  Bedankt

  1. Beste Koen,

   Je kunt het beste even contact opnemen met de servicedesk via de contactpagina van Smart Gateways. Ze kunnen dan de data van de meter bekijken en misschien zien ze dan wat er fout gaat. Het kan ook zijn dat er nog geen piekverbruik in april is omdat de maand pas net is begonnen.

   1. Probleem is opgelost, benodigde update van de smartmeter werd geblokkeerd door mijn pi-hole.

    Wat zou de formule moeten zijn om het grootste piekkwartier per dag te zien in een grafiek gedurende de maand oktober bvb? Dit omdat je in vlaanderen wordt belast op het hoogste piekkwartier van de maand

 5. Hoi Roel,

  In Nederland bestaat er nog geen capaciteits-tarief, maar ik ga nu mee doen aan een onderzoek waarbij ik “virtueel” ga betalen voor een overschrijding boven 5 kW (per kwartier).

  Is daar iet voor te maken als DSMR entity?

  1. Hoi Ysbrand,

   De slimme meter geeft dit in België door. De slimme meter wifi gateway biedt dit vervolgens aan. Indien dit in NL aan de dsmr standaard wordt toegevoegd zal ik dit ook toevoegen aan de firmware. Tot die tijd kun je in Home Assistant een utility meter aanmaken van 15 minuten en daarbij het maximum verbruik voor een periode in een sensor stoppen. Hoe je dat precies moet doen durf ik niet te zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *