In deze handleiding leer je hoe je je Fluvius digitale watermeter kunt koppelen aan Home Assistant, zodat je realtime inzicht krijgt in je waterverbruik. We geven je een stap-voor-stap handleiding voor de integratie van je watermeter die is gekoppeld aan de slimme meters van Fluvius. Door je waterverbruik in de gaten te houden, krijg je inzicht in je waterafname per minuut en monitor je waterverbruik per uur, dag, maand en/of jaar in liters in Home Assistant.

fluvius watermeter aflezen home assistant

Inhoudsopgave

 1. Watermeters van Farys, De Watergroep en Pidpa aflezen met Home Assistant
 2. Digitale watermeter van Water-Link uitlezen met Home Assistant?
 3. Wat heb ik nodig om de digitale watermeter van Fluvius uit te lezen met Home Assistant
 4. Configuratie Home Assistant voor digitale watermeter van Fluvius
 5. Toevoegen van Watermeter aan Energy Dashboard

1. Watermeters van Farys, De Watergroep en Pidpa aflezen met Home Assistant

De drie waterbedrijven in Vlaanderen werken samen met Fluvius voor de gezamenlijke installatie van digitale water-, elektriciteits- en gasmeters, wat minder hinder voor klanten oplevert. De digitale watermeters worden gekoppeld aan digitale elektriciteitsmeters voor efficiรซnte gegevensuitwisseling. Deze samenwerking maakt het mogelijk om waterverbruik nauwkeurig te volgen, sneller waterlekken te detecteren en de meterstanden automatisch door te geven.

De digitale electriciteitsmeters hebben een draadloze verbinding met de digitale watermeters van Farys, De Watergroep en Pidpa en geven de watermeter standen door via de P1 poort van de slimme meter. Door deze P1 poort te koppelen aan een Smart Gateways Slimme Meter Gateway wordt de data beschikbaar gesteld aan Home Assistant.

2. Hoe kan ik de digitale watermeter van Water-Link uitlezen?

Digitale watermeters van Water-Link zijn niet gekoppeld aan slimme meters van Fluvius. Deze zijn gelukkig wel af te lezen. In deze post leer je hoe je je digitale watermeter van Water-Link kunt aflezen met Home Assistant.

3. Wat heb ik nodig om de digitale watermeter van Fluvius uit te lezen met Home Assistant

Om je waterverbruik uit te lezen met Home Assistant, heb je een Slimme Meter Gateway van Smart Gateways nodig. Deze WiFi P1 meter sluit je met de bijgeleverde kabel aan op de P1 poort van de slimme meter van Fluvius en stuurt naast het elektriciteitsverbruik ook het gas- en waterverbruik door naar Home Assistant.

Smart Gateways staat bekend om zijn producten die naadloos integreren met Home Assistant, domoticz, homey en vele andere home automation producten. Het levert daarbij mooie handleidingen voor overzichtelijke dashboards. Daar is Smart Gateways uniek in.

4. Configuratie Home Assistant voor digitale watermeter van Fluvius

Koppel eerst de Slimme Meter Gateway van Smart Gateways aan de P1 poort van jouw slimme meter en activeer de P1 poort via deze link bij Fluvius.

De P1 poort van de Slimme Meter in Belgiรซ is standaard uitgeschakeld. Deze dient eerst ingeschakeld te worden via de website van Fluvius. De activering van de P1 poort kan 2 dagen duren. Nadat deze geactiveerd is levert deze stroom aan de Slimme Meter Gateway en zal de rode led op de gateway aan gaan.

5 Volg deze handleiding om de slimme meter te koppelen aan Home Assistant

Om het energieverbruik van Slimme Meters in Belgiรซ af te lezen met Home Assistant, kun je deze instructie volgen. Naast het standaard energy dashboard krijg je de beschikking over een erg uitgebreid dashboard waarop alle informatie van de slimme meter is te zien. Het lijkt misschien moeilijk maar het is eigenlijk zeer eenvoudig. Klik op onderstaande afbeelding om naar de handleiding te gaan.

Als je de instructie hebt doorlopen, dan zie je het totaalverbruik in het dashboard. In de packages directory vind je het smartgateways_smartmeter.yaml bestand. Hierin vind je de volgende code:

mqtt:
 sensor:
  - name: "SmartMeter WaterDelivered"
   state_topic: "dsmr/consumption/water/delivered"
   unit_of_measurement: "L"

Vervang bovenstaande code code door:

mqtt:
 sensor:
  - name: "SmartMeter WaterDelivered"
   state_topic: "dsmr/consumption/water/delivered"
   unique_id: watermeter_smart_gateways_current_value
   unit_of_measurement: "L"
   icon: mdi:water
   force_update: true
   state_class: total_increasing
   device_class: water

Herstart Home Assistant om de nieuwe watermeter sensor aan te maken.

Voeg nu de watermeter van Farys, De Watergroep en Pidpa toe aan het energy dashboard. De sensor die je hiervoor dient te gebruiken is “SmartMeter WaterDelivered”

Het waterverbruik wordt nu zichtbaar in het Energy Dashboard van Home Assistant.

Het kan een uur duren voordat de grafieken geupdate worden. Heb dus even geduld.

Heb je nog een analoge watermeter, dan kun je deze uitlezen met de Watermeter Gateway van Smart Gateways.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *