In deze blogpost leg ik uit hoe je de P1 aansluiting van jouw slimme meter draadloos kunt verlengen via het (WiFi) netwerk. Dit is bijvoorbeeld handig als je een laadpaal voor je elektrische auto hebt maar deze niet in de buurt van jouw slimme meter staat. Via de Slimme Meter Gateway van Smart Gateways kun je de P1 poort draadloos verlengen. Dit gebeurt via het bestaande WiFi netwerk.

Vaak bevindt de slimme meter zich niet in de directe nabijheid van het aan te sluiten apparaat. Als de afstand te groot is, meestal meer dan 5 meter, wordt het signaal te zwak en komen de gegevens van de slimme meter niet aan. In zo’n geval kan de slimme meter gateway dienen als verlengkabel of signaalversterker. Doordat de data via het wifi netwerk wordt verstuurd, heb je geen last van signaalverlies door te lange kabels. Sterker nog, je hoeft helemaal geen kabels te trekken!

Deze Slimme Meter Gateways zijn daardoor ideaal om bijvoorbeeld jouw Alfen laadpaal voor je elektrische auto op de slimme meter aan te sluiten via het netwerk. Dit maakt het mogelijk om load balancing te gebruiken in vrijwel elke situatie, wat zorgt voor een efficiรซntere en betrouwbare energieverdeling.

Draadloos de P1 poort van de Slimme Meter verlengen

De Slimme Meter WiFi Gateway met Actieve Splitter beschikt over een tweede poort die kan worden gebruikt als splitter of om data van een andere gateway te repliceren.

  1. Remote Gateway Mode: In deze modus kan de gateway verbinding maken met een andere slimme meter gateway via het netwerk. De gegevens van de andere gateway, die is aangesloten op de slimme meter, worden doorgestuurd naar de tweede poort van deze gateway. Dit is bijzonder handig wanneer je slimme meter zich op een andere locatie bevindt dan waar hij nodig is, zoals bij het laadstation van je elektrische auto.
  2. Active Splitter Mode: In deze modus functioneert de tweede poort als een actieve splitter. De gegevens die via de eerste poort binnenkomen, worden doorgestuurd naar de secundaire poort. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een extra P1-apparaat aansluiten.

P1 poort van slimme meter verlengen, wat heb ik nodig?

Om de P1 poort van de slimme meter draadloos te verlengen via het netwerk is het volgende nodig:

Slimme Meter zijde:

Zijde waar geen slimme meter is maar deze wel beschikbaar moet zijn:

In onderstaand schema wordt een situatieschets weergegeven hoe de P1 poort van de slimme meter verlengd kan worden via het (WiFi) netwerk.

Hoe kan ik de P1 aansluiting van mijn slimme meter verlengen?

In de volgende stappen leg ik je uit hoe je de P1 poort van jouw slimme meter draadloos via het netwerk kunt verlengen.

  1. Sluit de eerste Slimme Meter Gateway aan op de P1 poort van de slimme meter en verbind deze met het WiFi netwerk zoals staat beschreven in de bijgeleverde handleiding. Het wordt aangeraden deze gateway een vast ip adres te geven. Onthoud dit ip adres.
  2. Sluit vervolgens de Slimme Meter Gateway met Actieve Splitter aan op de plaats waar de P1 poort nodig is. Verbind deze met het WiFi netwerk zoals staat beschreven in de handleiding.
  3. Log nu in op de Slimme Meter Gateway met Actieve Splitter. Browse hiervoor naar http://ip_adres_gateway:82 en login met gebruikersnaam: admin en wachtwoord: smartgateways. *Vervang ip_adres_gateway door het daadwerkelijke ip adres van de gateway. Ga nu naar het Secondary Port Menu van de Gateway Met Splitter:
  4. Vul in het vak โ€œRemote Gateway IPโ€ het ip adres van de eerste gateway in. Vink vervolgens het vakje bij โ€œEnable Forwarding aanโ€. Klik nu op Submet new values.
  5. Deze gateway zal nu verbinding maken met de Slimme Meter Gateway die is aangesloten op de slimme meter en de gegevens via het netwerk doorsturen naar de 2e poort (OUT).
  6. Sluit nu de laadpaal aan op de OUT poort van de gateway met actieve splitter.
  7. De laadpaal zal automatisch de slimme meter herkennen en beginnen met load balancen. De status van de verbinding tussen beide gateways kan worden gevolgd via het Secondary Port Menu.

Er is al iets aangesloten op mijn slimme meter, kan dit apparaat blijven gebruiken?

Indien er al een apparaat is aangesloten op jouw meter, bijvoorbeeld een HomeWizard P1 WiFi meter, dan kun je deze blijven gebruiken. In dat geval heb je een ook een Slimme Meter WiFi Gateway met Actieve Splitter nodig bij de slimme meter. Op de 2e poort sluit je het bestaande apparaat aan.

Wat is het voordeel van het draadloos verlengen van de P1 aansluiting?

Het signaal dat uit de P1 poort van de slimme meter komt is vrij zwak. Als je bijvoorbeeld een verlengkabel gebruikt om de laadpaal van je elektrische auto aan te sluiten, kan het voorkomen dat door de weerstand in de kabel het signaal niet aankomt. Doordat de Slimme Meter WiFi Gateways de data via het netwerk versturen, heb je hier geen last van en is een goede dataoverdracht gegarandeerd. Een ander voordeel is ook dat je geen kabels hoeft aan te leggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *