Een slimme meter is een apparaat dat automatisch informatie over je energieverbruik kan doorgeven aan energieleveranciers. Als je graag zelf je energieverbruik wilt monitoren en analyseren, kun je een DSMR-reader gebruiken om de gegevens van de slimme meter uit te lezen en te visualiseren. In deze blogpost leg ik uit hoe je een Slimme Meter WiFi Gateway kunt verbinden met een DSMR-reader.

Stap 1: Controleer of je slimme meter compatibel is met DSMR-reader

De DSMR-reader is ontworpen om te werken met slimme meters die voldoen aan de DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) standaard. Dit is een protocol dat wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen tussen slimme meters en andere apparaten. Om te zien of je slimme meter compatibel is met DSMR-reader, kun je je slimme meter opzoeken en controleren of deze wordt vermeld op de compatibility list. Maak je geen zorgen als jouw meter niet op de lijst staat, bijna alle slimme meters in Europa ondersteunen tegenwoordig de DSMR Standaard.

Stap 2: Verbind de slimme meter wifi-gateway met je wifi-netwerk

De volgende stap is om de Slimme Meter WiFi Gateway te verbinden met je wifi-netwerk. Gebruik hiervoor de installatie handleiding op de support site van smartgateways.nl.

Wil je meer weten over deze Slimme Meter WiFi Gateway, klik dan op de afbeelding.

Stap 3: Installeer DSMR-reader op je computer of Raspberry Pi

Om de gegevens van de slimme meter uit te lezen, moet je DSMR-reader installeren op je computer, Raspberry Pi of OrangePi. DSMR-reader is een open source softwarepakket dat speciaal is ontworpen om gegevens van slimme meters uit te lezen en te visualiseren. Je kunt DSMR-reader gratis downloaden van de DSMR-reader website.

Als je DSMR-reader op je computer installeert, moet je ervoor zorgen dat je computer altijd aan staat en verbonden is met je wifi-netwerk. Als je DSMR-reader op een Raspberry Pi Of Orange Pi installeert, kun je de Pi permanent aansluiten op je netwerk en hem 24/7 laten draaien.

Stap 4: Verbind de slimme meter wifi-gateway met DSMR-reader

Nu je zowel de slimme meter wifi-gateway als DSMR-reader hebt ingesteld, kun je de twee met elkaar verbinden. Om dit te doen, moet je het IP-adres van de gateway vinden en dit invoeren in DSMR-reader.

 • Zoek het IP-adres van de gateway op via de configuratiepagina van de gateway of via je routerinstellingen.
 • Ga naar de DSMR-reader website en klik op ‘Configuratie’.
  • Klik op Sla over en ga direct naar het ‘beheer’.
  • Klik op ‘Dataloggerconfiguratie’.
  • Slecteer bij Uitleesmethode: ‘Netwerksocket (IPv4)’.
  • Selecteer bij DSMR-versie/fabrikant de juist DSMR versie. Zoek eventueel jouw meter op in de compatibility list.
  • Vuk het ip adres van de gateway in bij ‘‘.
  • Voer ook de poort in bij ‘Netwerk socket poort:’. Dit is 23.
  • Klik op ‘Opslaan’ om de instellingen op te slaan.

   

 • Dit ziet er dan als volgt uit:

 • Als alles correct is ingesteld, zou DSMR-reader nu gegevens van de slimme meter moeten kunnen ontvangen en weergeven.

Stap 5: Controleer of DSMR-reader correct gegevens ontvangt

Om te controleren of DSMR-reader correct gegevens ontvangt van de Slimme Meter WiFi Gateway, kun je de volgende stappen volgen:

 • Ga naar de DSMR-reader website en klik op ‘Dashboard’.
 • Je zou nu een overzicht moeten zien van je energieverbruik, waaronder het huidige stroom- en gasverbruik en de totale verbruikte energie.
 • Controleer regelmatig of DSMR-reader correct gegevens ontvangt en weergeeft.

Klik eventueel op Live grafieken om het verbruik over een periode te kunnen zien.

 

Conclusie

Door je Slimme Meter WiFi Gateway te verbinden met DSMR-reader, kun je zelf je energieverbruik monitoren en analyseren. DSMR-reader is een krachtig en flexibel softwarepakket dat compatibel is met veel verschillende slimme meters. Door DSMR-reader te integreren met externe tools zoals Grafana, kun je de gegevens van je slimme meter nog beter visualiseren en analyseren. Kijk eventueel op de support pagina van smartgateways.nl voor nog meer handleidingen hoe je jouw slimme meter kunt uitlezen met bijvoorbeeld Home Assistant, Domoticz, Homey of ZTATZ P1monitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *