Inleiding
Beschik je nog over een oude elektriciteitsmeter en kun of wil je geen slimme meter? In deze post leg in je uit hoe je deze elektriciteitsmeter met draaischijf toch kunt uitlezen door gebruik te maken van Home Assistant en deze module. Je kunt Home Assistant installeren op bijvoobeeld een Raspberry Pi mini computer.
Home Assistant is een open source home automation platform dat het mogelijk maakt om verschillende smart home apparaten te integreren en te automatiseren. Een van de apparaten die je kunt integreren is de Zigbee Energiemeter van Smart Gateways. Met deze module kun je jouw oude elektriciteitsmeter slim maken en inzicht krijgen in het energieverbruik in huis. Je kunt jouw analoge elektriciteitsmeter dus uitlezen met een Raspberry Pi waarop je Home Assistant Installeert. In deze blogpost zal ik uitleggen hoe je de Zigbee Energiemeter kunt integreren met Home Assistant. Lees in deze blogpost hoe je energie kunt besparen met Home Assistant.
Wat heb je allemaal nodig om jouw analoge elektricitetismeter uit te lezen en energie te besparen?
Stap 1: Aanschaf van de Zigbee Energiemeter
De eerste stap is het aanschaffen van de Zigbee Energiemeter van Smart Gateways. Deze meter kan worden aangesloten op de oude elektriciteitsmeter en communiceert via het Zigbee-protocol met Home Assistant. De meter wordt geleverd inclusief een klem 80A. Heb je nog geen ondersteuning voor ZigBee binnen Home Assistant dan heb je ook de Sonoff Zigbee Dongle nodig. Deze dongle maakt het mogelijk om ZigBee apparaten te verbinden met Home Assistant.
Stap 2: Installatie van de Zigbee Energiemeter
De volgende stap is het installeren van de Zigbee Energiemeter op de oude elektriciteitsmeter. De installatie is eenvoudig en kan worden gedaan door iemand zonder basis elektrische vaardigheden. Het is belangrijk om de stroomtoevoer naar de elektriciteitsmeter uit te schakelen voordat je begint met de installatie. Volg de instructies die worden geleverd met de meter om de installatie te voltooien. Het komt er in het kort op neer dat je de bijgeleverde klem van de module over de fasedraad van de elektriciteitsmeter doet.
De fasedraad herken je door de bruine kleur. Let op dat je de klem niet over de andere draden aanbrengt. Hij meet dan namelijk geen energieverbruik. Je dient nu nog de L en de N aansluiting van de module gebruiken om aan te sluiten op een wandcontactdoos of met resp. de bruine en blauwe draad. Op deze manier meet de module ook spanning en kan hierdoor nauwkeurig het gebruikte vermogen berekenen. (P=U x I).
Stap 3: Integratie met Home Assistant
Nu de Zigbee Energiemeter is geïnstalleerd, is het tijd om deze te integreren met Home Assistant. Home Assistant ondersteunt Zigbee-apparaten via de Zigbee2MQTT-integratie. Voordat je de meter kunt integreren, moet je eerst de Zigbee2MQTT-integratie installeren en configureren. Hoe je dat kunt doen vind je in deze blogpost.
Stap 4: Koppeling van de Zigbee Energiemeter met Home Assistant
Nu de Zigbee2MQTT-integratie is geconfigureerd, is het tijd om de Zigbee Energiemeter te koppelen met Home Assistant. Dit kan worden gedaan door de meter in de koppelmodus te zetten en vervolgens op de “Add Devices” knop te klikken in het Zigbee2MQTT-configuratiescherm in Home Assistant. Volg de instructies om de meter te koppelen. Je zet de module in de koppelmodus door de knop op de module 5 seconden in te drukken.
Stap 5: Weergave van energieverbruik in Home Assistant
Nu de Zigbee Energiemeter is gekoppeld met Home Assistant, kun je het energieverbruik in huis bekijken via de Home Assistant-interface. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van jouw voorkeuren. Een eenvoudige manier is om een sensor te maken in Home Assistant die het energieverbruik van de meter.
Indien de powerclamp is gekoppeld kun je deze ook toevoegen aan het Home Assistant Energy Dashboard om het realtime verbuik te zien. Je kunt hiermee ook het historisch verbruik per uur, dag, week, maand en jaar zien in mooie grafieken. Een voorbeeld van het Energy Dashboard vind zie je hier:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leuk artikel, maar ik denk dat je een foutje in je beschrijving maakt.
Vermogensmeting P=U x R (watt = spanning x weerstand) ???
Volgens mij moet dit P = U x I zijn (watt = spanning x stroom)
of de formule gewoon weglaten.