Inleiding

Message Queuing Telemetry Transport is een protocol waarmee gegevens tussen IoT devices kunnen worden uitgewisseld. Het is ontworpen voor verbinding met externe locaties waar een “kleine code footprint” wordt vereist. Externe locaties hebben vaak geen stroomvoorziening of snelle internetverbinding. De dataoverdracht moet dus efficiënt, energiezuinig en betrouwbaar zijn. Het MQTT protocol is om deze reden ook zeer geschikt voor domotica toepassingen omdat deze ook uit veel sensoren met batterijen bestaat.

Er bestaat twee verschillende apparaten namelijk:

 • MQTT Client
 • MQTT Broker of Message Broker

De broker zorgt voor de verwerking van berichten. Clients kunnen berichten naar een broker sturen onder een bepaald topic (onderwerp). Dit kan bijvoorbeeld de temperatuur zijn of het energieverbruik van de Smart Gateways slimme meter WiFi gateway:

Slimme meter wifi gateway met display
Slimme meter wifi gateway

Andere clients kunnen zich abonneren op een topic om de data uit te lezen. Dit kan bijvoorbeeld Home Assistant zijn die de sensordata verder verwerkt. MQTT gebruikt voor het versturen van data twee poorten, namelijk tcp/1883 voor clear-text en tcp/8883 voor versleutelde berichten via TLS (Transport Layer Security). Aanmelden op de server kan anoniem, met een gebruikersnaam en wachtwoord of met client certificaten. Het vaakst wordt hiervoor een gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt.

Een MQTT server kan op een aparte server worden geïnstalleerd of in de cloud. Binnen Home Assistant wordt de MQTT broker vaak geïnstalleerd op de Home Assistant server zelf. De software die hiervoor het meest geschikt is is de Mosquitto MQTT Broker van Eclipse. Hierna volgt een stap instructie hoe de Mosquitto MQTT Broker binnen Home Assistant geïnstalleerd kan worden.

Installatie van Mosquitto MQTT Broker binnen Home Assistant

Home Assistant biedt standaard een integratie van Mosquitto die eenvoudig geïnstalleerd kan worden. Hiervoor is het nodig om eerst een gebruiker aan te maken die de Mosquitto service kan gebruiken om gegevens uit te wisselen binnen Home Assistant. De Mosquitto gebruiker is een normale gebruiker zoals alle andere gebruikers.

Aanmaken Mosquitto gebruiker

Klik binnen Home Assistant op Instellingen -> Gebruikers -> Add User. De naam en gebruikersnaam mogen hetzelfde zijn. Vul het wachtwoord in en bevestig het wachtwoord. De gebruiker hoeft geen beheerder te zijn.

Selecteer nu Maken. De Mosquitto gebruiker is nu aangemaakt.

Installeren van de Mosquitto Broker Add-on

Je kunt nu verder met de installatie van de Mosquitto broker Add-on. Ga hiervoor naar Supervisor -> Add-on Store en zoek op Mosquitto broker.

Selecteer nu INSTALL en wacht tot de installatie voltooid is.

Zet vervolgens “Start on boot”, “Watchdog” en “Auto update” aan. Druk nog niet op START, er moeten eerst nog wat instellingen worden gedaan.

Configureren van Mosquitto MQTT Broker

Voordat de MQTT broker gebruikt kan worden dient deze eerst nog te worden voorzien van configuratie. Selecteer hiervoor Configuration in het menu boven in de browser. Het volgende scherm wordt weergegeven:

Vul nu bij username: en password: de gebruikersnaam en het wachtwoord in die eerder zijn aangemaakt. Klik vervolgens op SAVE.

De MQTT broker kan nu gestart worden door op het Info scherm op START te klikken.

MQTT Logging controleren

Mosquitto houdt een logbestand bij. Deze kan via het Log tabblad ingezien worden. Deze zou er ongeveer uit moeten zien zoals in onderstaande schermafbeelding.

Clients instellen

De installatie is nu voltooid. Nieuwe clients kunnen data versturen door gebruik te maken van de volgende gegevens:

mqtt server: ip adres van de mqtt server (in veel gevallen het ip adres van het systeem waar Home Assistant op draait)

mqtt port: 1883

mqtt user: mosquitto

mqtt password: <wachtwoord van de mosquitto gebruiker>

 

Probeer ook eens deze Zigbee led dimmer die geschikt is voor alle A-merken afdekmateriaal. Een bijkomend voordeel is dat deze gebruikt kan worden met 2 draden, dus geen nuldraad of bypass vereist.

 

4 thoughts on “Mosquitto MQTT installeren in Home Assistant”
 1. Hi,

  I cannot login to the mttq, get this log message when :
  New connection from 192.168.1.18:61490 on port 1883.
  error: received null username or password for unpwd check

  In the wifi config via webserver i enter only MQTT USERNAME, then i get above log message.

  When i enter password at MQTT KEY , i get no log information in my homeassistant.
  Am i entering the password at the correct position?

  Edward

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *