Inleiding:

Deze P1 energiemeter of energieverbruiksmanager integreert moeiteloos je Slimme Meter met een P1-poort in Home Assistant. Het is een Plug and Play dongle, zonder dat er programmeer kennis voor nodig is.

Zodra deze verbonden is met je wifi-netwerk, wordt hij automatisch herkend in Home Assistant door mqtt autodiscovery en hij kan eenvoudig worden toegevoegd. Met de P1 energiemeter kun je snel en zonder enige vertraging energiegegevens weergeven in Home Assistant. De gateway wordt geleverd door Smart Gateways, bekend door de uitstekende support. Mocht er iets niet duidelijk zijn kun je altijd contact met hun opnemen. Door de uitgebreide kennis van slimme meters en home assistant helpen ze jou snel op weg met de installatie van hun slimme gateways.

slimme meter wifi lezer home assistant

Geen voeding nodig

De Slimme Meter WiFi Gateway is speciaal ontworpen om te werken met alle type slimme meters, en met DSMR 5 kan hij zelfs zonder extra voeding functioneren. De gateway werkt in alle landen in Europa waar meters zijn uitgerust met een P1 poort en de DSMR standaard ondersteunen. Dit is in Nederland en België altijd het geval.

Wat wordt doorgeven?

De informatie die de P1 energiemeter levert, wordt in Home Assistant elke seconde bijgewerkt (alleen bij DSMR 5):

 • Energieverbruik per fase in W of kW
 • Stroom per fase
 • productie van zonnepanelen per fase in W of kW
 • Spanning per fase
 • totale verbruik voor hoog- en laagtarief
 • totale productie van zonnepanelen voor hoog- en laagtarief
 • hoofdmeter piekverbruik (alleen in België)
 • gasmeter
 • watermeter (indien aanwezig, alleen in België)
 • de gateway berekent zelf het uurverbruik zodat home assistant dat niet hoeft te doen
 • tevens wordt het netto verbruik door de gateway berekend door het verbruik en teruglevering met elkaar te verrekenen.

Waarom wordt ESPHome niet aanbevolen?

De P1 lezer is voorzien van de juiste firmware die ervoor zorgt dat jij niet meer op zoek hoeft naar de juiste omzetting voor jouw meter. Dit in tegenstelling van bijvoorbeeld de P1 energiemeter van HAShop of SlimmeLezer of Slimmelezer+ die werken met ESPHome. Met ESPHome ben je zelf verantwoordelijk voor het programmeren van de firmware, wat in veel gevallen tot frustratie kan leiden. In veel situaties wijken slimme meters namelijk iets af van de norm waardoor ESPHome of HomeWizard oplossingen vaak niet werken. De P1 lezer van Smart Gateways corrigeert automatisch slimme meters die niet voldoen aan de standaard.  Tevens heeft deze dongle als voordeel dat hij door alle domotica oplossingen kan worden gebruikt. Dit in tegenstelling met ESPHome gebaseerde dongels die alleen geschikt zijn voor Home Assistant. Ben je van plan om in de toekomst over te stappen op een ander systeem, dan kun je door de ondersteuning van een rest-api en telnet oor ook de Slimme Meter gateway gebruiken.

Een ander bijkomend voordeel is dat deze gateway ook via internet gekoppeld kan worden als Home Assistant niet is geïnstalleerd op de locatie van de slimme meter. In dat geval kan er een beveiligde verbinding op basis van tls tot stand worden gebracht.

Ook gasverbruik en waterverbruik

De Slimme Meter WiFi Gateway geeft ook het gasverbruik en waterverbruik door, indien de gasmeter en watermeter zijn verbonden met de slimme meter. De gasmeter en watermeter staan meestal via een radioverbinding in verbinding met de slimme meter waardoor je aan de Slimme Meter WiFi gateway voldoende hebt om alle gegevens via Home Assistant inzichtelijk te maken. In België verzorgt Fluvius voor de koppeling van de slimme watermeter aan de slimme elektriciteitsmeter.

fluvius slimme watermeter belgië

In Nederland is er alleen een koppeling met de slimme gasmeter mogelijk. De analoge watermeter kan in Nederland worden uitgelezen met de Slimme Watermeter gateway van Smart Gateways. Heb je nog geen slimme gasmeter, dan kan jouw analoge gasmeter worden uitgelezen met de Slimme Gasmeter gateway

Privacy Gegarandeerd

Alle gegevens van de Smart Gateways Slimme Meter Gateway worden lokaal opgeslagen, zonder enige betrokkenheid van derden die jouw gegevens zouden kunnen analyseren en/of verkopen. Dit in tegenstelling tot Home Wizard, Ben je gesteld op privacy, dan is dit de aangewezen oplossing.

Waarom wordt een usb kabel afgeraden?

Je kunt een slimme meter ook via een usb-kabel verbinden met home assistant. Home Assistant verwerkt dan alle gegevens zelf en wordt hierdoor erg belast. Omdat veel meters een afwijkende standaard hanteren kan home assistant bepaalde data van de meter zoals verkeerd gekoppelde gasmeters of watermeters niet verwerken en dus niet uit te lezen. Doordat de Slimme Meter WiFi gateway autocorrecties uitvoert wordt dit probleem automatisch verholpen en hoef je je geen zorgen te maken dat er iets niet werkt.

Geavanceerd Energie Dashboard voor Home Assistant

Met dit geavanceerde energiedashboard voor Home Assistant kun je eenvoudig alle gegevens van je slimme meter bekijken in één uitgebreid overzicht. Je kunt zelfs de stroomsterkte en spanning per fase monitoren, waardoor je een gedetailleerd inzicht krijgt in je energieverbruikspatronen.

advanced home assistant energy dashboard for smart meters

Klik hier  voor een LIVE DEMO. Username: demo – password: smartgateways

In tegenstelling tot andere oplossingen maakt de Smart Meter Gateway van Smart Gateways alle gegevens van je Slimme Meter beschikbaar, wat betekent dat ons dashboard nog beter inzicht biedt. Dit stelt je in staat bewuster met energie om te gaan en weloverwogen beslissingen te nemen over je energieverbruik. Als je een Slimme Meter (DSMR P1) hebt en deze wilt verbinden met Home Assistant, kun je MQTT gebruiken om te profiteren van alle functionaliteit. De Smart Meter Gateway van Smart Gateways is de voorkeursmethode om alle slimme elektriciteitsmeters in Europa te verbinden die gebruikmaken van de DSMR- of SMR-standaard en een P1-poort hebben.

smart meter gateway for Home Assistant energy usage

Het Energie Dashboard van Smart Gateways voor Home Assistant vormt de perfecte aanvulling op het bestaande energiedashboard van Home Assistant. Natuurlijk kun je beide dashboards naast elkaar gebruiken. Kies gewoon het dashboard dat je het meest aanspreekt.

 • De beschikbare gegevens zijn afhankelijk van het merk en het type slimme meter.
 • Je zult alleen Water en Gas zien wanneer deze meters zijn verbonden met je Slimme Elektriciteitsmeter.
 • Slimme watermeters zijn alleen beschikbaar in België. Heb je geen slimme watermeter, maak deze dan slim met de Watermeter Gateway.

BELANGRIJK: Voorbereidingen voor het instellen van het dashboard:

Het instellen van het dashboard kan in een paar eenvoudige stappen worden gedaan. Doorloop elke stap één voor één en controleer of de stap is voltooid voordat je doorgaat met de volgende stap.

 1. Volg eerst deze handleiding om de Mosquitto MQTT Broker op Home Assistant te installeren.
 2. Ga vervolgens aan de slag met het verbinden van de Smart Meter Gateway door deze handleiding te volgen.
 3. Installeer HACS (Home Assistant Community Store) volgens deze handleiding.

Installeer de Apexcharts-card plugin in Home Assistant

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt voltooid, is het tijd om de apexcharts-card repository toe te voegen aan Home Assistant. Dit moet je doen via HACS.

 1. Klik op HACS in de zijbalk van Home Assistant.
 2. Klik op Frontend.
 3. Klik op EXPLORE & DOWNLOAD REPOSITORIES in de rechterbenedenhoek.
 4. Typ apexcharts-card in het vak Zoeken naar repository.
 5. Klik op DOWNLOAD in de rechterbenedenhoek.
 6. Selecteer de nieuwste versie en klik op DOWNLOAD.
 7. Ververs de browser om de apexcharts-card plugin te activeren.

Voeg extra MQTT-configuratie toe voor diagnostische gegevens

*Stuur een kopie van je bestelling of de factuur (niet de verzendinformatie) naar support@smartgateways.nl om het wachtwoord voor de configuratiebestanden te ontvangen.

Het Geavanceerde Energie Dashboard zal enkele diagnostische gegevens van de Smart Meter Gateway weergeven. Deze gegevens worden door de gateway via MQTT verzonden. Je kunt dit aan Home Assistant toevoegen door een mqtt-bestand toe te voegen. Hiervoor moet je eerst de File Editor Add-on installeren.

 1. Binnen de Home Assistant-frontend/navigeer naar het Settings menu
 2. Klik op Add-ons
 3. Klik op ADD-ON STORE rechtsonder
 4. Ga naar het vak Search add-ons
 5. Typ File editor
 6. Klik op File editor in de lijst
 7. Klik op INSTALL en wacht tot File editor is geïnstalleerd
 8. Activeer Start on boot, Show in sidebar and Watchdog
 9. Klik op START om de editor te starten

Voeg de “Packages” directory toe aan Home Assistant en plaats enkele configuratiebestanden.

Door de “Packages” map te gebruiken voor al je .yaml configuratiebestanden, kun je alle configuratie in specifieke bestanden voor elke integratie ordenen. Je moet eerst het configuration.yaml-bestand bewerken zodat Home Assistant de packages map gebruikt.

 1. De bestandseditor wordt weergegeven in de zijbalk. Klik op het pictogram File editor
 2. Klik op het configuratie.yaml-bestand
 3. De inhoud van het configuratie.yaml-bestand wordt weergegeven
 4. Voeg de volgende configuratie toe aan het bestand:
  • homeassistant:
     packages: !include_dir_named packages
 5. Klik op de SAVE button (pictogram van een floppydisk) in de rechterbovenhoek om het configuratie.yaml-bestand op te slaan
 6. Klik op het pictogram Browse File System in de bovenbalk
 7. Klik op het pictogram New Folder
 8. Geef de nieuwe map de naam packages
 9. Klik op OK
 10. Download het volgende bestand (uitschakel pop-upblokkeringen indien nodig):
 11. Pak het zipbestand uit
 12. Plaats het bestand smartgateways_smartmeter.yaml in de map packages door de knop Upload File button te gebruiken in de bestandseditor Add-on
 13. Sla het bestand op
 14. Herstart Home Assistant.

Voeg het Geavanceerde Energie Dashboard toe aan Home Assistant.

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt voltooid, is het tijd om het Geavanceerde Energie Dashboard aan Home Assistant toe te voegen.

 1. Schakel de Advanced Mode in voor je gebruikersaccount
  – Navigeer binnen de Home Assistant frontend/home naar je user profile (linksonder)
  – Zet de Advanced Mode aan om geavanceerde functies te ontgrendelen
 2. Open het bestand smartmeter_dashboard.txt uit het gedownloade zipbestand en kopieer de inhoud van dit bestand naar het klembord
 3. Klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van het dashboard in Home Assistant
 4. home assistant edit dashboardKlik nogmaals op de drie puntjes
 5. Klik Raw configuration editor
 6. Scroll naar het einde van het bestand en begin met een nieuwe regel
 7. Plak de inhoud van het Dashboard panels bestand onder aan het bestand
 8. Klick op SAVE in de rechter bovenhoek
 9. sluit de editor door op het kruis in de linker bovenhoek te klikken
 10. Het nieuwe Advanced Smart Meter Dashboard wordt nu weergegeven

home assistant energie dashboard voor slimme meter wifi gateway van smart gateways

Indien het dashboard fouten bevat, controleer dan het volgende:

 • Doorloop de voorbereidingen, dit wordt vaak overgeslagen maar het is essentieel dat deze afgerond zijn
 • Controleer of de apexcard-chats plugin goed is geïnstalleerd, soms mislukt de download. Probeer deze opnieuw te downloaden door op de 3 puntjes te klikken in de rechterboven hoek van de plugin (redownload)
 • Controleer of je alle sensors van de dsmr_reader integratie hebt enabled. Dit wordt vaak vergeten
 • Controleer of de dsmr_reader (mqtt) integratie is gebruikt in plaats van de DSMR Slimme Meter (telnet)
 • De mqtt file dient in de packages directory te staan. De .txt file niet, dit is een dashboard bestand
 • Controleer of de MQTT integratie EN de Mosquitto broker Add-on is geïnstalleerd. Dit zijn twee verschillende dingen.
 • Herstart na iedere wijziging Home Assistant.
 • Heb je een oude dsm2 of dsmr4 meter, dan zie je bepaalde informatie niet. Uiteraard zie je ook geen 3 fase informatie als je maar 1 fase hebt
 • In België zal ook de stand van de watermeter worden doorgegeven indien er een slimme watermeter is geplaatst. In andere landen niet.

Lukt het nog niet, Begin nog eens bij het begin en ga iedere stap zorgvuldig na.

2 thoughts on “Slimme Meter lezer voor Home Assistant Dashboard”
 1. Hallo Roel, wat een prachtige uitleg. Het is precies wat ik zoek.
  Maar hoe nadelig is het om het te doen met een P1 meter van HomeWizard ?
  Die heb ik namelijk al.
  Geeft het kleine afwijkingen of is het beter om het niet te doen ?
  Alvast bedankt voor je antwoord

  1. Beste Theo,

   Dit dashboard is speciaal gemaakt voor gebruikers van de slimme meter wifi gateway. Dit werkt dus niet voor andere p1 devices. De Slimme meter wifi gateway is speciaal ontwikkeld voor domotica zoals Home Assistant, Homey, domoticz en vele andere software en biedt zeer uitgebreide informatie die in dit dashboard beschikbaar wordt gesteld. Hier lees je er meer over: https://smartgateways.nl/slimme-meter-p1-dsmr-uitlezen/

   Groeten,
   Roel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *