Inleiding

Veel elektriciteitsmeters zijn uitgerust met een S0 aansluiting volgens de DIN EN 62053-31 standaard. Deze aansluiting geeft bij iedere eenheid verbruik een puls. Hiermee kan de S0-Gateway worden verbonden zodat het verbruik gemonitord worden. De gateway geeft via MQTT alle gegevens door aan het door jou gebruikte domotica systeem. Dit kan lokaal worden gehost of ergens in de cloud.

Nu te koop op SmartGateways.nl

Nu beschikbaar op SmartGateways.nl

Aansluiten is kinderspel:

De S0-Gateway wordt geleverd met twee aansluitdraden. Deze dienen te worden aangesloten op de elektriciteitsmeter. Vervolgens kan de gateway worden geconfigureerd.

Configuratie

De S0-Gateway zal bij het eerste gebruik een wifi netwerk uitzenden. Indien met het “Smart Gateways S0” ssid wordt verbonden kan het eigen netwerk worden geselecteerd. De huidige meterstand kan worden ingevoerd. De factor is de vermenigvuldigingsfactor voor het aantal eenheden dat verbruikt na één puls. In de meeste gevallen is dit 1, namelijk één puls per watt. Het aantal pulsen per eenheid staat altijd vermeld op de meter of in de specificaties.

Vul vervolgens de MQTT gegevens in van jouw broker. (een installatie van Mosquitto MQTT vind je hier)

Indien op save wordt gedrukt zal de configuratie worden opgeslagen en verbindt de gateway met jouw wifi netwerk. De gateway zal nu bij iedere omwenteling de nieuwe meterstand doorgeven aan de mqtt server.

MQTT topics

De S0-Gateway zal naar de volgende MQTT topics publiceren:

Deze topics kunnen door Home Assistant, Domoticz of ieder ander pakket worden uitgelezen en vervolgens worden weergegeven in een dashboard. De mogelijkheden zijn hierdoor eindeloos!

Webserver met JSON API

De S0 WiFi gateway beschikt over een interne webserver waarop alle informatie via een API koppeling benaderd kan worden. De webserver draait op poort tcp/82 en kan gevonden worden op basis van mDNS via http://connectix_s0_gateway.local:82/s0/api/read. In onderstaande afbeelding wordt een schermafbeelding van de inhoud weergegeven:

Geheugen

De gateway zal iedere 10 minuten de huidige meterstand opslaan op het interne geheugen van de gateway. Dit voorkomt dat bij een stroomonderbreking of herstart de gateway de initieel ingestelde meterstand doorgeeft. Hierdoor zal het door jou gebruikte domotica systeem altijd de juiste meterstanden weergeven. Indien er sinds de laatste backup geen wijziging van de meterstanden heeft plaatsgevonden zal er geen nieuwe backup worden gemaakt. Hierdoor wordt het flashgeheugen van de gateway minder belast en zul je nog lang plezier hebben van deze gateway.

Firmware updates

De ontwikkeling staat nooit stil. Hierdoor kan het zijn dat er nieuwe firmware updates uit worden gebracht. Deze updates kunnen automatisch worden geïnstalleerd. De gateway zal ieder uur controleren of er updates zijn. Deze kunnen vervolgens door een druk op de knop worden geïnstalleerd.

De versie-informatie van de gateway en de beschikbare nieuwe firmware worden ook via MQTT doorgegeven. Hierdoor kan deze informatie op het door jou gebruikte dashboard worden getoond. De nieuwe updates kunnen zelfs via het Home Assistant dashboard worden geïnstalleerd zonder fysiek bij de watermeter te zijn!

Home Assistant dashboard

Binnen Home Assistant kan bijvoorbeeld het volgende dashboard worden getoond.

 

Hierop zijn alle waarden te zien de de watermeter doorgeeft en wordt het verbruik per huur, dag en maand automatisch berekend.

Door te klikken op een waarde wordt een gedetailleerde grafiek van het verbruik getoond.

De instructie voor Home Assistant is hier te vinden: https://haprofs.com/watermeter-koppelen-aan-home-assistant/

Ondersteuning voor Domoticz

De gateway kan eenvoudig worden gekoppeld binnen Domoticz door de ingebouwde webserver met API. De instructie is hier te vinden: https://haprofs.com/watermeter-uitlezen-met-domoticz/

Ondersteuning voor Homey

De gateway krijgt binnenkort een eigen app in de Homey app store. Dit is de eerste oplossing waarmee S0 meters gekoppeld kunnen worden met Homey! Download de app hier:

https://homey.app/nl-nl/app/com.cyclone-software.smartgateways/SmartGateways/

Diagnostische gegevens

Er kan ook een kolom met diagnostische gegevens worden weergegeven. Hierop worden zaken getoond als het mac adres van de gateway en de geïnstalleerde firmware. Door op het rechtse bliksemschichtje te klikken kan de nieuwste firmware worden geïnstalleerd. Dit gebeurt volledig automatisch.

De gateway zal de tijd publiceren wanneer deze het laatst is opgestart. Dit kan helpt bij het vinden van storingen.

In het paneel aan de rechterkant wordt de sterkte van het wifi signaal (rssi) getoond dat de gateway ontvangt. Een ontvangst is zeer goed tussen de -30 en -63 dB. Tussen -63 en -75 is dit matig en lager dan -73 is slecht. Door deze informatie krijg je een goed beeld of de gateway naar behoren functioneert.

Voeding

De S0-Gateway dient gevoed te worden via een micro usb-adapter. Deze wordt niet meegeleverd omdat de meeste mensen er nog wel een hebben liggen. Hierdoor kan de gateway voor een redelijke prijs worden aangeboden.

Nu beschikbaar!

De gateway is beschikbaar op smartgateways.nl voor een prijs van 39,50. Verzending per brievenbuspakje voor Nederland en België.

Lees hier hoe je de S0-Gateway kunt koppelen aan Home Assistant

Watermeter uitlezen met Home Assistant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *