In dit artikel lees je hoe je jouw energieverbruik via je slimme meter kunt monitoren via jouw smartphone. Er zijn verschillende onafhankelijke aanbieders van apps die je kunt gebruiken om meer inzicht te krijgen in jouw verbruik. Een van de langst bestaande leveranciers van WiFi P1-meters is Smart Gateways, een Nederlands bedrijf dat een dongel, ook wel Gateway genoemd, aanbiedt. Deze Gateway sluit je aan op de P1-poort van je slimme meter, die lijkt op een ouderwetse telefoonaansluiting, waardoor het verbruik direct wordt doorgestuurd. Smart Gateways wordt aangeraden door Milieu Centraal en is bekend van het RTL Nieuws en het Algemeen Dagblad. Smart Gateways heeft een hoge vermelding op Trustpilot van 4.9 van 5 sterren en staat bekend om de grote klantvriendelijkheid.

Deze energieverbruiksmanager maakt het mogelijk om je energieverbruik in real-time te volgen. Je kunt prachtige grafieken bekijken die het energieverbruik en de teruglevering van zonnepanelen per uur, dag, maand en jaar weergeven. Ook je gasverbruik is duidelijk zichtbaar. In België kun je zelfs je waterverbruik monitoren, mits je een watermeter van Fluvius hebt.

Is mijn slimme meter geschikt om uit te lezen via een telefoon?

Alle slimme meters in Nederland en België kunnen worden uitgelezen met de WiFi P1-meter van Smart Gateways. Je kunt de WiFi P1-meter zelfs zonder voeding gebruiken als je een nieuwe slimme meter hebt. Op deze pagina vind je een overzicht van verschillende slimme meters en of je een USB-adapter nodig hebt. Slimme meters die je kunt uitlezen zijn onder andere van de merken Iskra, Kaifa, Kamstrup, Landis+Gyr, METCOM, Sagemcom, Siconia en ZIV.

In Nederland is de P1-poort altijd ingeschakeld en kun je deze direct gebruiken. In België moet je de P1-poort activeren via de website van Fluvius, wat tot 24 uur kan duren.

Hoe vaak stuurt de slimme meter data?

Er bestaan verschillende versies van slimme meters. Alleen de nieuwste slimme meters van het type DSMR5, ESMR5 of SMR5 en hoger sturen gegevens per seconde. Slimme meters van het type DSMR2 en DSMR4 sturen daarentegen gegevens slechts eens per 10 seconden. Je kunt de DSMR-versie doorgaans terugvinden op de slimme meter zelf.

Welke gegevens verstuurt een slimme meter?

Slimme Meters versturen de volgende data:

  • spanning per fase (alleen bij DSMR5 meters)
  • stroom per fase (alleen bij DSMR4 en 5 meters)
  • verbruik per fase (alleen bij DSMR4 en DSMR5 meters)
  • teruglevering per fase (alleen bij DSMR4 en DSMR5 meters)
  • gasverbruik
  • waterverbruik (alleen in België)
  • totaalstanden voor piek- en daltarief
  • totaalstanden voor gas en water

Oudere slimme meters, zoals DSMR2 en DSMR4 leveren niet alle benodigde gegevens. Een DSMR2-meter bijvoorbeeld, geeft geen informatie over de afzonderlijke fases, zelfs niet bij een 3-faseaansluiting. Een DSMR4-meter daarentegen, verstrekt geen gegevens over de spanning.

Hoe kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen zien?

Met de WiFi P1 meter kun je ook standaard zien hoeveel energie je teruglevert aan het net als je zonnepanelen hebt. Deze informatie wordt continu door de slimme meter geleverd via de P1 poort, waardoor je altijd op de hoogte bent van je netto energieopwekking en -gebruik.

Kan in mijn omvormer koppelen aan de slimme meter app?

Als je een omvormer van SolarEdge hebt, kun je deze eenvoudig verbinden met het Energie Dashboard van Smart Gateways. Je hebt hiervoor alleen een koppelcode nodig, die je via de smartphone-app van SolarEdge kunt aanmaken. Op het dashboard wordt duidelijk uitgelegd hoe je dit kunt doen, zodat iedereen het eenvoudig kan volgen.

Slimme meter p1 uitlezen via app op telefoon, wat heb ik nodig?

Om je energieverbruik via je smartphone uit te lezen, heb je de WiFi P1 Meter van Smart Gateways nodig. Deze energieverbruiksmanager met dashboard is verkrijgbaar bij Smart Gateways. Er is een versie van de WiFi P1 Meter (gateway) met of zonder scherm. Voor het dashboard maakt het niet uit welke versie van de gateway je hebt.

P1 Meter DSMR Smart Meter

Mijn P1 poort is al in gebruik, kan ik meerdere apparaten aansluiten op de slimme meter?

Als de P1-poort van je slimme meter al in gebruik is, bijvoorbeeld voor een load-balancer van een laadpaal voor je auto, kies dan voor de Slimme Meter Gateway met Actieve P1-splitter. Deze WiFi P1-meter heeft een ingebouwde actieve P1-splitter. Sluit de IN-aansluiting aan via de bijgeleverde kabel op de slimme meter. Verbind het huidige apparaat met de OUT-aansluiting van de gateway. Wanneer je iets aansluit op de OUT-aansluiting van de gateway, verbruikt de gateway iets meer stroom. Daarom moet je een aparte voeding aansluiten op de USB-aansluiting van de gateway. Deze voeding is ook verkrijgbaar in de webshop van Smart Gateways.

Ik heb de WiFi P1 meter aangeschaft. Hoe kan ik het energieverbruik zien op mijn telefoon?

Nadat je de bestelling hebt geplaatst, wordt het pakketje met je WiFi P1 Meter verzonden. Je ontvangt uiterlijk binnen één werkdag een e-mail met een activatielink. Met deze activatielink kun je inloggen op het dashboard. Op je telefoon ziet dit er als volgt uit:

WiFi P1 Meter – Energieverbruiksmanager voor Slimme Meter op smartphone

Je kunt het energieverbruik en de teruglevering van je slimme meter ook bekijken op een PC, Mac of tablet. Dit ziet er als volgt uit:

WiFi P1 Meter Energieverbruiksmanager voor Slimme Meter
WiFi P1-Meter – Energieverbruiksmanager voor Slimme Meter

Mijn zonnepanelen schakelen soms vanzelf uit, waardoor komt dit?

Als er in de wijk te veel stroom wordt opgewekt, kan het elektriciteitsnet dit niet goed verwerken. De spanning kan dan te hoog worden. Wanneer de netspanning hoger is dan 253 Volt, schakelen omvormers van zonnepanelen zichzelf uit. Omvormers zijn apparaten die de stroom van zonnepanelen omzetten naar een vorm die je thuis kunt gebruiken. Ze zijn zo ingesteld dat ze automatisch uitschakelen als de spanning te hoog wordt, om problemen te voorkomen en alles veilig te houden.

Kan ik zien wanneer de spanning in mijn wijk te hoog is en de inverter uitschakelt?

Via de knop ‘Advanced’ kun je de spanning en het verbruik per fase van je slimme meter bekijken. Als de spanning hoger is dan 253V, is het waarschijnlijk dat je omvormer voor zonnepanelen zich uit veiligheidsredenen automatisch uitschakelt. Komt dit vaak voor, dan kun je contact opnemen met je netbeheerder. De netbeheerder kan mogelijk een aanpassing doen in de wijkverdeler om het probleem op te lossen.

WiFi P1-Meter – Spanning en verbruik per fase

Conclusie

In dit artikel heb je geleerd hoe je je energieverbruik kunt monitoren via je smartphone met behulp van een slimme meter. Verschillende onafhankelijke appaanbieders bieden inzicht in je verbruik, en Smart Gateways, een gerenommeerd Nederlands bedrijf, biedt de WiFi P1 Meter (ook bekend als een Gateway) voor dit doel aan. Dit apparaat verbindt met de P1 poort van je slimme meter, die lijkt op een ouderwetse telefoonaansluiting, om real-time verbruiksgegevens door te sturen. Smart Gateways wordt sterk aanbevolen in heel Europa en heeft een Trustpilot-beoordeling van 4,9 van de 5.

Deze energieverbruiksmanager, de Slimme Meter WiFi Gateway van Smart Gateways stelt je in staat om het verbruik in real-time te volgen met gedetailleerde grafieken die het energieverbruik en de teruglevering van zonnepanelen per uur, dag, maand en jaar tonen. Het toont ook gasverbruik, en in België kan het waterverbruik van een Fluvius watermeter worden gemonitord.

Slimme meters in verschillende landen, waaronder Nederland, België en anderen, zijn compatibel met de WiFi P1 Meter van Smart Gateways. Nieuwere slimme meters sturen gegevens per seconde, terwijl oudere typen mogelijk minder frequent gegevens verzenden. Raadpleeg voor specifieke informatie je energieleverancier.

Als je zonnepanelen zichzelf soms uitschakelen, kan dit komen door overmatige spanning in de buurt, waardoor omvormers zichzelf automatisch uitschakelen om schade te voorkomen. Door de ‘Geavanceerde’ instellingen van je slimme meter te controleren, kun je dergelijke problemen identificeren en indien nodig contact opnemen met je netbeheerder voor aanpassingen aan de wijktransformator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *