[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Als je een slimme meter hebt geïnstalleerd, kun je gebruik maken van verschillende manieren om de meterstanden uit te lezen en bij te houden. Een van de populaire manieren is om een slimme meter wifi dongel te gebruiken, zoals die van Smart Gateways. Deze dongle maakt het mogelijk om de meterstanden via wifi uit te lezen en te integreren met andere slimme apparaten, zoals Homey.

In deze blog gaan we kijken naar hoe je de Smart Gateways Slimme Meter wifi dongle kunt gebruiken om de meterstanden uit te lezen met Homey. Let op: Slimme Meters zijn alleen uit te lezen met een Homey Pro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_single_image media=”80788″ media_width_percent=”50″ alignment=”center” shadow=”yes” shadow_weight=”std” css_animation=”alpha-anim”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Wat zit er in de verpakking?

In de verpakking van de Slimme Meter WiFi dongel vind je een P1 kabel van 50cm om de dongle aan te sluiten op de slimme meter en de dongel zelf. De Slimme Meter WiFi dongel kan worden gevoed door de slimme meter, waardoor er geen aparte voedingsadapter wordt meegeleverd. Het is echter belangrijk om te controleren welke SMR-versie je slimme meter heeft. Als de SMR-versie lager is dan 5.0, heb je een extra voedingsadapter nodig, aangezien je slimme meter dan niet voldoende stroom levert via de P1-poort om de Slimme Meter WiFi dongel te laten functioneren. Bij een slimme meter met SMR-versie 5.0 of hoger is er geen extra voedingsadapter nodig, omdat de dongel rechtstreeks via de slimme meter van stroom wordt voorzien. Je kunt in dit overzicht controleren of je een voedingsadapter nodig hebt voor jouw meter.

Na het plaatsen van je bestelling ontvang je de handleiding per e-mail, zodat je alvast kunt lezen hoe je de Slimme Meter WiFi dongel installeert.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Stap 1: Installeer de Smart Gateways slimme meter wifi gateway

De eerste stap is om de Smart Gateways slimme meter wifi dongle te installeren. Dit is een apparaat dat je aan de slimme meter koppelt en dat via wifi de meterstanden uitleest.

Wil je meer weten over deze Slimme Meter WiFi dongle, klik dan op de afbeelding.

Volg de instructies van Smart Gateways om de dongle te installeren. Op de support pagina van Smart Gateways kun je de installatiehandleiding vinden. Volg deze handleiding om jouw Slimme Meter WiFi Gateway te verbinden met jouw meter en WiFi netwerk.

Stap 2: Koppel de slimme meter wifi dongle aan Homey

Nu is het tijd om de slimme meter wifi gateway te koppelen aan Homey. Hiervoor heb je de Homey-app van Smart Gateways nodig. Open de app en ga naar de ‘App Store’. Zoek naar de ‘Smart Gateways’ app en installeer deze op Homey.

Dit doe je door de volgende stappen te volgen:

  • Aa naar “Apparaten”

  • Zoek naar “Smart Gateways” en Selecteer “Smart Gateways”

  • Selecteer “Smart Gateways Slimme Meter”

  • Selecteer “Installeren”

  • Homey zoekt nu naar de Slimme Meter WiFi dongel in jouw netwerk. Als Homey de Slimme Meter WiFi dongel heeft gevonden wordt deze weergegeven zoals in de volgende afbeelding is weergegeven. Slecteer “Ga door”

  • Als het goed is worden de meterstanden na een tijdje getoond

  • Indien de meterstanden niet worden getoond, kan het zijn dat de dongel niet gevonden is. In dat geval kun je het ip adres wijzigen via de geavanceerde instellingen

  • Wijzig het ip adres in het ip adres van de gateway bij “URL of IP adres”. In de installatiehandleiding op de support pagina van Smart Gateways vind je hoe je het ip adres van de gateway kunt opzoeken.

Stap 4: Bekijk de meterstanden in Homey

Nu is alles ingesteld en kun je de meterstanden bekijken in Homey. Open de Homey-app en ga naar de ‘Devices’ sectie. Hier zie je de slimme meter wifi gateway als een nieuw apparaat. Klik op het apparaat om de meterstanden te bekijken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery el_id=”gallery-112364″ type=”carousel” medias=”80765,80766,80767,80768″ carousel_lg=”4″ carousel_md=”3″ carousel_sm=”1″ gutter_size=”3″ carousel_interval=”3000″ carousel_navspeed=”400″ stage_padding=”0″ single_overlay_opacity=”50″ single_padding=”2″ title=”Homey Slimme Meter”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Je kunt ook flows maken in Homey die automatisch worden geactiveerd op basis van de meterstanden. Zo kun je bijvoorbeeld een flow maken die de verlichting uitschakelt wanneer het stroomverbruik onder een bepaalde waarde daalt.

Conclusie

Met de Smart Gateways Slimme Meter Gateway en Homey kun je op een gemakkelijke manier de meterstanden van je slimme meter uitlezen en integreren met andere slimme apparaten. Door gebruik te maken van flows kun je de meterstanden automatisch laten triggeren en acties uitvoeren. Zo kun je energie besparen en je energieverbruik beter bijhouden.

De Smart Gateways Slimme Meter WiFi dongle is een uiterst gebruiksvriendelijke meter die door iedereen geïnstalleerd kan worden. De installatie verloopt snel en eenvoudig, waardoor je binnen no-time toegang hebt tot de gegevens van je slimme meter via de Smart Gateways energy app. Hiermee kun je direct beginnen met het visualiseren van je energieverbruik.

De Slimme Meter WiFi dongle kan via wifi verbonden worden met je netwerk en werkt zelfstandig binnen zijn eigen ecosysteem, zonder afhankelijk te zijn van een basisstation of andere apparaten. Met behulp van de lokale API of MQTT kun je de dongle ook gemakkelijk integreren met andere systemen, zoals bijvoorbeeld Homey. Dit zorgt ervoor dat je gegevens lokaal blijven in je eigen netwerk, wat een belangrijk voordeel is van deze meter. Bovendien wordt de waarde van de energiemeter in realtime bijgewerkt, wat een duidelijk pluspunt is ten opzichte van andere merken P1 dongles waarbij dit niet altijd het geval is.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

2 thoughts on “Slimme Meter verbinden met Homey”
  1. Roel, ik heb een wifi dongel van Earn-e is die ook uit te lezen in Homey pro?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *