Je kunt nu jouw Water-Link Digitale Watermeter uitlezen met Home Assistant, Domoticz en Homey!

België maakt flinke stappen in de waterwereld! Water-Link, een belangrijke speler in de watervoorziening, heeft iets gaafs gedaan met hun digitale watermeters van het merk Kamstrup. Deze Kamstrup Multical Watermeters ondersteunen nu infraroodtechnologie, en dat opent de deur naar slimme mogelijkheden. Hier komt het leuke gedeelte: Smart Gateways, een bedrijf dat zich specialiseert in het uitlezen van energiemeters, heeft een handig apparaatje ontwikkeld. Dit apparaatje kan de watermeter nu via infrarood uitlezen. Het klinkt high-tech, maar het betekent simpelweg dat ze supersnel en makkelijk gegevens kunnen krijgen van die watermeters. Je kunt nu jouw Water-Link Digitale Watermeter uitlezen met Home Assistant, Domoticz en Homey!

banner water-link

Wat dit voor jou betekent? Meer inzicht in je waterverbruik! Door die slimme uitlezing kun je precies zien hoeveel water je gebruikt en waar het naartoe gaat. En niet alleen dat, het stelt je ook in staat om water te besparen. Wanneer je bewuster bent van je verbruik, kun je slimme keuzes maken en zo niet alleen je portemonnee, maar ook de natuur een handje helpen. Deze nieuwe technologische combo maakt het beheer van water in België niet alleen beter, maar ook een stuk milieuvriendelijker. Laten we eens lekker duiken in deze tech-talk en ontdekken hoe het de toekomst van waterbeheer in België niet alleen efficiënter maakt, maar ook bijdraagt aan het beschermen van onze kostbare natuur!

En dat is nog niet alles! Het handige apparaatje van Smart Gateways is niet alleen een technologisch hoogstandje, maar ook enorm gebruikersvriendelijk. De installatie is een fluitje van een cent, waardoor je geen technisch genie hoeft te zijn om het te gebruiken. Gewoon even aansluiten op je digitale watermeter en klaar is kees!

Kamstrup multical warmtemeter voor stadsverwarming, warmtenet, vloerverwarming voor home assistant
Kamstrup Gateway voor Kamstrup warmte en watermeters

Inzage via Mobiele telefoon, Mac, Tablet en PC

Maar wat het Ă©cht geweldig maakt, is de toegankelijkheid. Via een online dashboard, toegankelijk via pc, Mac, mobiele telefoon en tablet, heb je altijd en overal inzicht in je waterverbruik. Het is alsof je de controle over je watergebruik in je broekzak hebt zitten. Of je nu onderweg bent of gewoon thuis op de bank zit, je kunt je waterverbruik monitoren en beheren.

Te gebruiken met vrijwel alle Smart Home producten

En de veelzijdigheid houdt niet op! Dit slimme apparaatje van Smart Gateways is een echte teamspeler in de wereld van domotica. Of je nu een enthousiaste Home Assistant-gebruiker bent, een fervent aanhanger van Domoticz, of jouw thuisautomatiseringssysteem draait op Homey – dit apparaat ondersteunt ze allemaal. Het is als een universele sleutel die past op de deur van elke slimme woning.

Voor de Home Assistant-fans biedt dit apparaat naadloze integratie. Je kunt het simpelweg toevoegen aan je bestaande Home Assistant-configuratie en direct aan de slag met het monitoren en beheren van je waterverbruik. Zo wordt het beheer van je huishoudelijke waterbronnen niet alleen geavanceerder, maar ook gemakkelijker.

Domoticz-gebruikers zullen blij zijn te weten dat dit apparaat ook moeiteloos kan worden geĂŻntegreerd in hun slimme huis setup. Het biedt gedetailleerde gegevens over waterverbruik, waardoor je nog beter kunt afstemmen op jouw persoonlijke behoeften en milieubewuste keuzes kunt maken.

En laten we de Homey-enthousiastelingen niet vergeten! Smart Gateways heeft zelfs een eigen app ontwikkeld voor Homey, waardoor de integratie met dit veelzijdige platform een fluitje van een cent is. Met deze app kun je je waterverbruik eenvoudig volgen en beheren, allemaal vanuit het vertrouwde Homey-dashboard.

Ontdek de ultieme tool om inzage te verkrijgen in jouw waterverbruik! Dit geavanceerde apparaatje van Smart Gateways is als de perfecte tool om te besparen, naadloos samenspelend met diverse domotica-oplossingen. Profiteer niet alleen van een slimme en efficiënte manier om je waterverbruik te monitoren, maar ook van de mogelijkheid tot naadloze integratie met al je favoriete smart home platforms. Maak je slimme woning nog slimmer en draag tegelijkertijd bij aan een groenere wereld door bewuster met water om te gaan. Ontdek vandaag nog hoe dit apparaatje de sleutel kan zijn tot een harmonieuze en duurzame watermanagementervaring in jouw huishouden!

Eenvoudige bevestiging:

De infraroodmodule is ontworpen voor een moeiteloze bevestiging op de watermeter. De gateway wordt geleverd met een compacte sensor die gemakkelijk op de meter kan worden geplaatst. Met het meegeleverde klittenband van 1 meter kan de sensor direct aan de meter worden bevestigd, een taak die door iedereen snel kan worden uitgevoerd.

Om het nog handiger te maken, is de sensor aan de gateway bevestigd met een kabel van 1.20 meter. Hierdoor kun je de gateway op een geschikte plaats monteren, beschermd tegen vocht en ten goede komend aan het wifi-bereik. Zo wordt niet alleen het uitlezen van de watermeter vereenvoudigd, maar wordt ook gezorgd voor optimale prestaties en duurzaamheid.

Configuratie

De watermeter gateway zal bij het eerste gebruik een wifi netwerk uitzenden. Indien met het “SmartGateways KAMST-IR” ssid wordt verbonden kan het eigen netwerk worden geselecteerd. Klik nu op save. De gateway zal nu verbinding proberen te maken met jouw wifi netwerk. Als dit is gelukt zal het blauwe ledje op de gateway aan gaan. Vervolgens kun je inloggen via de stappen die duidelijk beschreven staan in de bijgeleverde handleiding.

Indien je gebruik maakt van het online dashboard is de bovenste stap en het plaatsen van de Infra-Rood sensor op de watermeter van Water-Link voldoende. De gateway zal automatisch gegevens versturen die je vervolgens kunt inzien op jouw telefoon. Maak je geen gebruik van het online dashboard, dan zal de gateway geen data versturen en is deze te koppelen aan jouw eigen domotica oplossing zoals Home Assistant, Homey en Domoticz.

Water-Link watermeter uitlezen via MQTT

De watermeter gateway zal naar de volgende MQTT topics publiceren:

Deze topics kunnen door Home Assistant, Domoticz Homey of ieder ander pakket worden uitgelezen en vervolgens worden weergegeven in een dashboard. De mogelijkheden zijn hierdoor eindeloos!

Water-Link watermeter uitlezen via REST-API

De Watermeter van Water-Link is uit te lezen op de gateway via een REST-API. Alle informatie zoals de watermeterstand wordt via JSON aangeboden op de interne webserver.

Firmware updates

De ontwikkeling staat nooit stil. Hierdoor kan het zijn dat er nieuwe firmware updates uit worden gebracht. Deze updates kunnen automatisch worden geĂŻnstalleerd. De gateway zal iedere dag automatisch controleren of er updates zijn. Deze kunnen vervolgens door een druk op de knop worden geĂŻnstalleerd.

De versieinformatie van de gateway en de beschikbare nieuwe firmware worden ook via MQTT doorgegeven. Hierdoor kan deze informatie op het door jou gebruikte dashboard worden getoond. De nieuwe updates kunnen zelfs via het Home Assistant dashboard worden geĂŻnstalleerd zonder fysiek bij de watermeter te zijn!

Water-Link Home Assistant dashboard

Binnen Home Assistant kan bijvoorbeeld het volgende dashbard worden getoond:

Watermeter home assistant dashboard meterstanden

Hierop zijn alle waarden te zien de de watermeter doorgeeft en wordt het verbruik per uur, dag en maand automatisch berekend.

Water-Link watermeter uitlezen met Domoticz

De gateway kan eenvoudig worden gekoppeld binnen Domoticz door de ingebouwde webserver met API. De instructie is hier te vinden: https://haprofs.com/watermeter-uitlezen-met-domoticz/

Watermeter domoticz meterstanden rest-api

Ondersteuning voor Homey

De KAMST-IR gateway om Kamstrup Multical Watermeters uit te lezen heeft een eigen app in de Homey app store waardoor dit de eerste watermeter is met ondersteuning voor Homey! Download de app hier:

https://homey.app/nl-nl/app/com.cyclone-software.smartgateways/SmartGateways/

Diagnostische gegevens

Er kan ook een kolom met diagnostische gegevens worden weergegeven. Hierop worden zaken getoond als het mac adres van de gateway en de geĂŻnstalleerde firmware. Door op het rechtse bliksemschichtje te klikken kan de nieuwste firmware worden geĂŻnstalleerd. Dit gebeurt volledig automatisch.

De gateway zal de tijd publiceren wanneer deze het laatst is opgestart. Dit kan helpt bij het vinden van storingen.

In het paneel aan de rechterkant wordt de sterkte van het wifi signaal (rssi) getoond dat de gateway ontvangt. Een ontvangst is zeer goed tussen de -30 en -63 dB. Tussen -63 en -75 is dit matig en lager dan -73 is slecht. Door deze informatie krijg je een goed beeld of de gateway naar behoren functioneert.

Voeding

De watermeter gateway dient gevoed te worden via een micro usb-adapter. Deze kan optioneel worden bijbesteld.

Nu beschikbaar!

De gateway is beschikbaar op smartgateways.nl. Dit is inclusief bevestigingsmateriaal en handleiding.

Kamstrup multical warmtemeter voor stadsverwarming, warmtenet, vloerverwarming voor home assistant
Kamstrup Gateway voor Kamstrup warmte en watermeters

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *