Click here for the ENGLISH version

Tegenwoordig kun je bijna iedere analoge watermeter draadloos uitlezen via wifi. Je maakt je watermeter hierdoor slim. Door je watermeter smart te maken kun je hem op afstand uitlezen en via een mooi verbruiksoverzicht je waterverbruik in kaart brengen. Hierdoor kun je water besparen en dat is weer goed voor het milieu! De aangewezen oplossing hiervoor is de slimme watermeter gateway van Smart Gateways. Door een sensor op de watermeter te bevestigen registreert hij het waterverbruik en geeft dit door aan Home Assistant.

Deze gateway kan eenvoudig bevestigd worden op iedere water meter die is voorzien van een draaiwieltje met metalen plaatje of uitgerust is met een slot voor een probe zoals de Elster V100 of Kent V100 watermeters die veel gebruikt worden in België. De gateway geeft via MQTT alle gegevens door aan het door jou gebruikte domotica systeem.

Water meter home assistantWater meter home assistantWater meter home assistant Kent V100

Nu beschikbaar op SmartGateways.nl

Klik hier voor de review door GadgetFreaks

Door FWD.NL beoordeeld met een 9. Klik hier voor de review.

Smart Gateways Watermeter review homey home assistant domoticz

Eenvoudige bevestiging:

De gateway wordt geleverd met een kleine sensor die bevestigd dient te worden op de meter. Bij de gateway zit een universele houder waar de sensor in geklikt kan worden. Deze houder kan met het meegeleverde klittenband van 1 meter worden bevestigd aan de meter. Het bevestigen kan hiermee door iedereen snel worden gedaan. De sensor is aan de gateway bevestigd met een kabel van 1.20 meter. Hierdoor kan de gateway zelf op een manier worden gemonteerd zodat deze niet nat wordt. Dit zal het wifi bereik ook ten goede komen.

Configuratie

De watermeter gateway zal bij het eerste gebruik een wifi netwerk uitzenden. Indien met het “SmartGateways WATERMETER” ssid wordt verbonden kan het eigen netwerk worden geselecteerd. De huidige meterstand kan worden ingevoerd. De factor is de vermenigvuldigingsfactor voor het aantal liters dat verbruikt wordt bij Ă©Ă©n omwenteling. In de meeste gevallen is dit 1, namelijk Ă©Ă©n omwenteling per liter. Indien het wieltje 1 omwenteling maakt voor iedere 10 liter dient hier 10 te worden ingevuld.

Vul vervolgens de MQTT gegevens in van jouw broker. (een installatie van Mosquitto MQTT vind je hier)

Indien op save wordt gedrukt zal de configuratie worden opgeslagen en verbindt de gateway met jouw wifi netwerk. De gateway zal nu bij iedere omwenteling de nieuwe meterstand doorgeven aan de mqtt server.

MQTT topics

De watermeter gateway zal naar de volgende MQTT topics publiceren:

water meter home assistant mqtt topics

Deze topics kunnen door Home Assistant, Domoticz Homey of ieder ander pakket worden uitgelezen en vervolgens worden weergegeven in een dashboard. De mogelijkheden zijn hierdoor eindeloos!

Geheugen

De gateway zal iedere 10 minuten de huidige meterstand opslaan op het interne geheugen van de gateway. Dit voorkomt dat bij een stroomonderbreking of herstart de gateway de initieel ingestelde meterstand doorgeeft. Hierdoor zal het door jou gebruikte domotica systeem altijd de juiste meterstanden weergeven. Indien er sinds de laatste backup geen wijziging van de meterstanden heeft plaatsgevonden zal er geen nieuwe backup worden gemaakt. Hierdoor wordt het flashgeheugen van de gateway minder belast en zul je nog lang plezier hebben van deze gateway.

Firmware updates

De ontwikkeling staat nooit stil. Hierdoor kan het zijn dat er nieuwe firmware updates uit worden gebracht. Deze updates kunnen automatisch worden geĂŻnstalleerd. De gateway zal ieder uur automatisch controleren of er updates zijn. Deze kunnen vervolgens door een druk op de knop worden geĂŻnstalleerd.

De versieinformatie van de gateway en de beschikbare nieuwe firmware worden ook via MQTT doorgegeven. Hierdoor kan deze informatie op het door jou gebruikte dashboard worden getoond. De nieuwe updates kunnen zelfs via het Home Assistant dashboard worden geĂŻnstalleerd zonder fysiek bij de watermeter te zijn!

Lekkage detectie door AI

De gateway detecteerd abnormaal waterverbruik op basis van AI (Artificial Intelligence). Indien het verbruik afwijkt van het normale gedrag zal de gateway dit  doorgeven via MQTT en de REST-API zodat hier notificaties van kunnen worden verstuurd. In het Home Assistant Dashboard zal de leak_detect waarde veranderen van false naar true. Ook in de Homey App zal hiervoor een update verschijnen.

Home Assistant dashboard

Binnen Home Assistant kan bijvoorbeeld het volgende dashbard worden getoond:

 

Watermeter home assistant dashboard meterstanden

Hierop zijn alle waarden te zien de de watermeter doorgeeft en wordt het verbruik per uur, dag en maand automatisch berekend.

Kosten waterverbruik ook zichtbaar binnen Home Assistant

Indien de de kosten voor vastrecht, belasting en de waterprijs per liter wordt ingeven binnen Home Assistant worden de kosten van het verbruik ook getoond.

De instructie voor Home Assistant is hier te vinden: https://haprofs.com/watermeter-dashboard-voor-home-assistant-kosten-lekkage-detectie/

Watermeter uitlezen met Domoticz

De gateway kan eenvoudig worden gekoppeld binnen Domoticz door de ingebouwde webserver met API. De instructie is hier te vinden: https://haprofs.com/watermeter-uitlezen-met-domoticz/

Watermeter domoticz meterstanden rest-api

Ondersteuning voor Homey

De gateway heeft een eigen app in de Homey app store waardoor dit de eerste watermeter is met ondersteuning voor Homey! Download de app hier:

https://homey.app/nl-nl/app/com.cyclone-software.smartgateways/SmartGateways/

Diagnostische gegevens

Er kan ook een kolom met diagnostische gegevens worden weergegeven. Hierop worden zaken getoond als het mac adres van de gateway en de geĂŻnstalleerde firmware. Door op het rechtse bliksemschichtje te klikken kan de nieuwste firmware worden geĂŻnstalleerd. Dit gebeurt volledig automatisch.

De gateway zal de tijd publiceren wanneer deze het laatst is opgestart. Dit kan helpt bij het vinden van storingen.

In het paneel aan de rechterkant wordt de sterkte van het wifi signaal (rssi) getoond dat de gateway ontvangt. Een ontvangst is zeer goed tussen de -30 en -63 dB. Tussen -63 en -75 is dit matig en lager dan -73 is slecht. Door deze informatie krijg je een goed beeld of de gateway naar behoren functioneert.

Voeding

De watermeter gateway dient gevoed te worden via een micro usb-adapter. Deze wordt meegeleverd inclusief een usb kabel van 1 meter.

Slimme Water meter kit home assistant

Nu beschikbaar!

De gateway is beschikbaar op smartgateways.nl voor een prijs van 49,50. Dit is inclusief bevestigingsmateriaal en handleiding. Verzending per brievenbuspakje voor Nederland en België.

Lees hier hoe je de Watermeter gateway kunt koppelen aan Home Assistant

Home Assistant Watermeter dashboard met kosten en lekkage detectie

 

68 thoughts on “Watermeter gateway voor gebruik binnen Home Assistant, Domoticz en MQTT”
 1. Hoi Roel,

  Laat je me weten wanneer deze beschikbaar komt? Ik heb nl. wel belangstelling!

  Groet,
  Joost

  1. Hou Roel,
   Wat heb ik nog aan hardware nodig om deze aan mijn Homey te koppelen?
   Groet, Bram

   1. Beste Bram,

    Voor Homey heb je alleen de watermeter gateway nodig en een 5V voeding met micro-usb aansluiting. Een oude telefoonlader volstaat. Ik verwacht dat de Homey app deze week in de app store verschijnt.

    Groeten,
    Roel

 2. Beste Roel,

  Ik ben ook wel geĂŻnteresseerd in die slimme watermeter. Over je andere slimme meter met display i.c.m. Home Assistant en Grafana ben ik erg tevreden.

  Met vriendelijke groeten,
  Chris.

  1. Dag Chris, leuk om te horen dat je tevreden bent over de slimme meter gateway (met display). De watermeter zal ongeveer het zelfde werken. Als je bij het bestellen hebt aangegeven dat je op de hoogte gehouden wil worden kijg je automatisch bericht wanneer de watermeter gateway beschikbaar is.

 3. ook een oplossing voor een digitale meter ? Deze kan de meterstanden helaas alleen via de website van de water maatschappij bekijken.

  1. Hoi Ralph,

   Er zijn op dit moment een aantal digitale watermeters. Deze zijn niet uitgerust met een draaischijfje met magnetisch of ijzeren plaatje. Helaas heb ik hier geen kant en klare oplossing voor. Er zijn wel oplossingen die met een camera en AI tekstherkenning kunnen doen en zo de standen direct inlezen. Deze zijn echter te kostbaar voor de meeste mensen. Mocht er toch nog een oplossing voor komen dan plaats ik hier vanzelf een artikel over op deze site.

 4. Hey Roel,

  Ik was juist op zoek naar een gateway voor mijn analoge water meter.
  Kan je mij op de hoogte houden wanneer deze beschikbaar komt?

 5. Hallo Roel,

  Zet mij ook maar op de mailinglijst. Aangezien ik geen stroompunt heb bij de meter, kun je vertellen wat het stroomgebruik van de sensor is, dan kan ik berekenen wat is aan batterij moet bouwen.

  Groet, Cliff

  1. Hoi Cliff,

   Hij is sinds gisteren beschikbaar. Hier ontvang je vanavond nog een mail over. De gateway gebruikt ongeveer 120mA/uur. Je kunt hem gewoon voeden met een flinke powerbank over de micro usb kabel.

 6. Hoi Roel,

  Ik ben op zoek naar een Home Assistant oplossing voor mijn toch niet zo slimme water meter.
  Graag hoor ik wanneer deze oplossing weer beschikbaar komt.

   1. Watermeter ontvangen en gelijk gekoppeld aan mijn Home Assistant setup. Bedankt voor deze mooie oplossing!

  1. Beste Sebastiaan,

   De gateway is sinds vandaag beschikbaar op smartgateways.nl Je hebt hier zojuist een email over ontvangen. Leuk dat je geĂŻnteresseerd bent!

   1. Hallo Roel,

    Wat is het verbruik van de watermeter.
    Ik woon in een huis uit 67 en hebben een waterput waar geen spanning in zit.

    Is het te doen om deze aan te sluiten op een USB Battery pack

    1. Beste Arno,

     Het verbruik van de gateway is ongeveer 50mA. Al zal hij een paar dagen werken op een flinke powerbank, ik denk niet dat het een structurele oplossing is.

 7. Ik heb bij de product omschrijving gelezen dat er een Homey app aan staat te komen, is er al zicht op wanneer die er is?

   1. Zit het ook in de planning om de energiemeter in dezelfde app te integreren?
    Heb het nu via domoticz lopen maar zou fijn zijn als dat ook via een app zou kunnen.

    1. Beste Richard,

     Bedoel je de Blynk app of de Homey App. De watermeter heeft al een ondersteuning voor Homey en zelfs een eigen Homey app. De gateway is ook al gereed voor de Blynk app echter zijn hiervoor extra credits vereist. Ik geloof dat je voor eenmalig 5 euro via een in-app aankoop de watermeter in het zelfde dashboard kunt zien.

     1. Hoi Roel,

      Ik bedoel de Homey app, ik ben aan het kijken zoveel mogelijk te standaardiseren met apps, dan kan ik een andere app uitschakelen om zo wel hetzelfde resultaat te krijgen.

 8. Ik hoor ook graag waneer deze watermeter er is! Ik kan niet wachten, was hier al een tijd naar op zoek.

  1. Beste Vincent,

   Ik heb goed nieuws. De Watermeter Gateway is beschikbaar. Ik zal je nog een separate mail sturen omdat je hier via het blog geen notificatie op krijgt.

 9. Ben helaas te laat voor het bestellen, is er toevallig al bekend wanneer er een nieuwe batch komt?

 10. Hoi Roel,
  Ik heb water gateway binnengekregen maar dit is een ander sensor dan de blauwe op de foto. Ik heb een gele en vraag me af hoe hoe geplaatst moet worden. Als zwarte onderkant naar boven moet richten kun je de led niet zien. Dit moet wel zo volgens beschrijving. Kun je niet ergens een filmpje plaatsten ?

  1. Beste Marcel,

   De gateway wordt inderdaad geleverd met een andere (kleinere) sensor. Deze heeft als voordeel dat deze nog eenvoudiger op de meter geplaatst kan worden. In de bijgeleverde handleiding vind je een instructie met op de 2e pagina voorbeelden hoe deze geplaatst kan worden op jouw meter. Het klopt dat je de rode led van de sensor niet meer kunt zien als deze is bevestigd op de meter. Vandaar dat de blauwe led op de gateway zelf uit gaat indien de sensor het metalen plaatje detecteert. Zo krijg je ook een indicatie van de werking.

   De handleiding kun je hier vinden: https://smartgateways.nl/wp-content/uploads/2021/05/Handleiding-Watermeter-gateway-v2.0.pdf

   Groeten,
   Roel

 11. Hi Roe1l Is it possible to sEnd a water meter to sweden and to change the pulse reader to a different one

  1. Hi Ulf,

   As discussed by mail. Your watermeter (Sensus 420) has a rotating disc with metal plate and is compatible with our watermeter gateway.

   Sensus 420 Watermeter

   Kind Regards,
   Roel

 12. Hoi Roel,

  Kan je vertellen waar de firmware voor de p1 en watermeter vandaan komen? Denk dat die niet geblokkeerd worden en wil ze whitelisten

  Mvg
  Richard

  1. Hoi Richard.

   De gateways checken op firmware updates op support.connectix.nl. Deze zou je dus kunnen whitelisten. Daarbij is het ook handig als ze via NTP (udp/123) de tijd kunnen ophalen. Op die manier zie je ook de startup time terug via mqtt en via de api.

   Groeten,
   Roel

 13. Hallo Roel,

  Ik heb ongeveer 3 weken geleden deze watermeter gateway besteld.
  Deze heb ik werkend i.c.m. Home Assistant (werkt echt top!!).
  Nu heb ik nog een vraag (en wellicht hebben misschien nog wat tips):

  Ik wil graag history opbouwen m.b.t. het waterverbruik.
  Hebben jullie nog tips waarmee ik eventueel history kan opbouwen?

  Bij voorbaat dank

  1. Beste Niek,

   Ik begrijp even niet goed wat je met history bedoelt. Als je het dashboard gebruikt van de instructie dan zie je dit in principe al. Ik kan me voorstellen dat je de grafieken van Home Assistant niet duidelijk genoeg vind. Ik vind dit ook een beperking van Home Assistant. Domoticz werkt wat dat betreft wat beter. Wat je zou kunnen doen is een influxdb/grafana koppeling maken zodat je via grafana wel mooie grafieken krijgt. Wellicht dat ik hier in de toekomst een artikel aan kan wenden.

   Groeten,
   Roel

   1. Hallo Roel,

    bedankt voor je antwoord.
    ik heb inderdaad mooiere grafieken kunnen maken met influxdb/grafana.
    nu kan ik in 1 oogopslag zien wat ik per dag/week/maand/jaar verbruik.
    volgens mij is dit minder makkelijk zichtbaar te krijgen in Home Assistant.

 14. Hallo Roel,

  Een ander vraagje:

  Is het mogelijk de water meter te gebruiken in zowel Home Assistant (MQTT) en in Domoticz?
  Is het tevens mogelijk om gebruik te maken van de “Blynk” app?

 15. Beste Roel,

  Het idee is inderdaad de watermeter uit te lezen met Home Assistant en tegelijkertijd met domoticz.
  Ik gebruik nog niets icm de blynk app.

  Bedankt voor je antwoord.

 16. Beste Roel.

  Deze werkt ook perfect in Fibaro via api

  klein vraagje, kan ik achteraf ook nog gegevens veranderen van bv dhcp naar static of gebruikersnaam MQTT veranderen, factor..etc

  1. Beste Marco,

   Goed om te horen dat hij ook op Fibaro werkt! Je kunt alle instellingen aanpassen door kort op het knopje te drukken en opnieuw te verbinden met het ssid. Daarna kun je alle instellingen wijzigen inclusief het ip adres. Vul ook even de actuele meterstand in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *