Lees je analoge watermeter uit met Homey

In deze handleiding vertel ik je hoe je eenvoudig een watermeter kunt koppelen aan Homey. In onderstaand screenshot is het dashboard te zien dat je na deze instructie te zien krijgt.

watermeter homey homewizard

Het watermeter dashboard toont ook een aantal diagnostische gegevens van de watermeter gateway. Zo weet je altijd of jouw gateway goed werkt. Dit is te zien in de geavanceerde instellingen van de Homey App. Dit is te zien in onderstaand screenshot.

watermeter homey homewizard

Voordat je begint is het belangrijk dat je je watermeter hebt gekoppeld met de Watermeter Gateway

watermeter homey homewizardwatermeter homey homewizardwatermeter homey homewizard

De gateway is voorzien van een webserver. Op deze webserver staan de gegevens die de Homey App kan inlezen. Door onderstaande stappen te volgen zal jouw Homey de watermeter gateway kunnen uitlezen

Hoe kan ik het waterverbruik weergeven in Homey?

Als de watermeter gateway is verbonden met het wifi netwerk en de watermeter, kun je beginnen met het installeren van het nieuwe apparaat. De Smart Gateways Watermeter Gateway maakt deel uit van de SmartGateways app van Homey. Deze is hier te downloaden: https://homey.app/nl-nl/app/com.cyclone-software.smartgateways/SmartGateways/

De app is ontwikkeld door Marcel Timmermans. Marcel heeft nog meer Homey apps ontwikkeld. Deze zijn te vinden via deze link

Aanmaken Apparaat

 • Open de Homey app op je telefoon en selecteer Apparaten aan de onderkant van het scherm
 • Voeg een nieuw apparaat toe door op de “+” de drukken aan de bovenkant van het scherm
 • Zoek nu op “water” of “SmartGateways
 • Selecteer nu “Installeren” zodat de SmartGateways app wordt geΓ―nstalleerd.

watermeter homey homewizard

 • De SmartGateways app voor Homey zal nu zoeken naar de watermeter. Indien deze zich in hetzelfde subnet als de Homey bevindt wordt deze automatisch gevonden
 • Selecteer de Watermeter, de Smart Gateways Watermeter Gateway zal nu worden toegevoegd.

watermeter homey homewizard

De app wordt nu weergegeven onder Apparaten en zal de actuele meterstand en het dagelijks verbruik tonen. Dit is te zien in onderstaand screenshot.

watermeter homey homewizard

De watermeter gateway is nu succesvol gekoppeld met Homey.

Geavanceerde instellingen

De Watermeter kent een aantal geavanceerde instellingen. Deze zijn te raadplegen door het tandwieltje boven in de app te selecteren. Hier kan bijvoorbeeld ook het ip adres van de Watermeter Gateway worden gewijzigd.

 

2 thoughts on “Watermeter uitlezen met Homey”
 1. Dag Roel

  mooi product :), ik lees deze uit met de Homey
  eenvoudige installatie.
  vraag: de watermeterstand invullen, is dat met of zonder de cijfers achter de comma (rode cijfers) en is het scheiding teken een punt of een comma?

  1. Beste Wieck,

   Leuk om te horen dat je het een mooi product vindt. De meterstand dient altijd een volledig getal te zijn. Dit is dus de wit/zwarte cijfers inclusief de rode. Homey zet zelf de punt of komma op de juiste plaats. In de handleiding die je er bij hebt gekregen staan een aantal voorbeelden die je kunt gebruiken. Misschien staat jouw meter er ook bij. De handleiding kun hier digitaal downloaden:
   https://smartgateways.nl/wp-content/uploads/2021/05/Handleiding-Watermeter-gateway-v2.0.pdf

   Groeten,
   Roel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *